Najopasnije vrste dupina

7. Jedinstvene vrste, jedinstvene prijetnje

Delfini u današnjem svijetu suočavaju se s velikim brojem prijetnji koje desetkaju svoje stanovništvo uz alarmantno brzu stopu. Tisuće dupina svake se godine ulovi kao prilov u komercijalnom ribolovnom alatu. Zapetljani dupini ne mogu doseći površinu vode za disanje i tako se utapati u moru. Ljudi u nekim dijelovima svijeta također kriju dupine za svoje meso i ulje. Gubitak dupina zbog izgradnje brana, povećano opterećenje plovnim putevima u rijekama i morima dupina i drugim oblicima razvojnih aktivnosti na obali također briše veliki broj dupina. Konačno, klimatske promjene, koje rezultiraju masovnim valovima promjene na kopnu i vodi, također prijeti budućem opstanku dupina.

6. Irrawady Dolphin

Od ostalih vrsta dupina razlikuju se dupini, zbog svojih ispupčenih čela i kratkih kljunova. Njihova veličina tijela kreće se od 180 do 275 centimetara, a imaju slatkasto plavu do slatkastu boju. Ovi delfini obitavaju u estuarijskim, mangrovenim i slatkovodnim ekosustavima u zemljama južne Azije kao što su Indija, Bangladeš i Mijanmar te u zemljama jugoistočne Azije kao što su Tajland, Indonezija, Kambodža, Vijetnam i Filipini. Te su dupine Međunarodna unija za očuvanje prirode klasificirala kao "ranjive", s vrlo smanjenom populacijom u većini dijelova njihovog dometa. Procjenjuje se da je stanovništvo rijeke Mekong, koji se nalazi u području ironičnog dupina, samo oko 78 do 91 jedinke. Njihovi brojevi su također izuzetno niski u rijeci Markham (87) i Malampaya Sound (77). Nešto bolje brojke prikazuju se u smislu njihove populacije u mangarskim šumama Sundarbana u Indiji i Bangladešu (451). U priobalnim vodama Bangladeša procjenjuje se da preživljava 5.383 osobe. Ovi podaci prikazani su na temelju izvješća Svjetskog fonda za prirodu. Uništavanje staništa, neodgovorne ribolovne prakse (kao što su australske mreže), upotreba eksploziva u Malampayi, hvatanje za izlaganje u Indoneziji i Mjanmaru, neke su od prijetnji opstanku dupina.

5. Dolphin rijeke Ind

Dupini rijeke Ind su endemi Pakistana koji nastanjuju vode u sustavu rijeke Ind. Oni su također službeni Pakistanski nacionalni morski sisavac. Vrste rastu do maksimalne veličine od oko 2, 5 m i posjeduju duge kljunove i zdepasto tijelo. Njihove kratke leđne peraje također su njihova glavna obilježja. Vrste aktivno migriraju uzvodno tijekom sezone monsuna i nizvodno tijekom sušnih mjeseci u godini. Velika izgradnja brana i mreža za navodnjavanje, što rezultira fragmentacijom staništa, jedan je od glavnih razloga za desetkovanje populacije ove vrste. Neodgovorne ribolovne prakse, krivolov dupina za mesom i naftom, kao i visoke stope zagađenja rijeke Ind, ostale su glavne prijetnje opstanku delfina rijeke Ind. Međunarodna unija za očuvanje prirode klasificirala je dupine kao "ugrožene", a samo oko 1.100 dupina ove vrste preživljava prema procjenama Svjetskog fonda za prirodu.

4. Hectorov Dolphin

Hectorovi dupini, zastupljeni s 4 podvrste genetski različitih populacija, endemi su za Novi Zeland, koji se nalaze u obalnim vodama oko ove zemlje. Hectorovi dupini su klasificirani kao "ugroženi" od strane Međunarodne unije za očuvanje prirode, a jedna podvrsta dupina, Mauijev dupin je kritično ugrožena. Prema procjenama World Wide Fonda za prirodu, 7, 400 jedinki ove vrste preživljava s brojem Maui podvrsta samo oko 55. Hectorovi dupini su najmanji morski dupini s kratkim, zdepastim tijelom i lako se razlikuju po leđnoj peraji za koju se tvrdi da je pojavljuju se kao "Mickey Mouse uho". Dupini rastu do duljine oko 4 stope. Premda su prije toga bili skriveni u velikom broju, prisutne prijetnje opstanku ovih dupina uključuju kemijsko onečišćenje morskih voda, zaplitanje u zabodne mreže kao prilov u ribarstvu, velike količine pomorskog prometa i gubitak staništa uslijed obalnih razvojnih aktivnosti.

3. Dolphin rijeke Ganges

Dupini rijeke Ganges posjeduju tijelo sivkastosmeđe boje, a ženke veće veličine (najviše 2, 67 metara) od mužjaka (2, 12 metra). Njihova duga, uska njuška jedna je od njihovih primarnih obilježja. Dupini rijeke Ganges isključivo su slatkovodne vrste koje žive u sustavu rijeke Ganga-Brahmaputra u Indiji, Nepalu i Bangladešu. Međunarodna unija za očuvanje prirode klasificirala je rijeke Ganges kao "kritično ugrožene", a Svjetski fond za prirodu procjenjuje da je njihov trenutni broj oko 1.200 do 1.800 osoba. Velika gradnja brana i brana uz rijeke, visoke stope zagađenja rijeka, ulov ribarstva, krivolov, još su neki čimbenici koji prijete da uginu.

2. Delfin Baiji (rijeka Jangce)

Baiji, slatkovodni dupin, koji je endem u Kini Yangtze, proglašen je "izumrlim" 2006. godine nakon što znanstvena ekspedicija nije uspjela otkriti preživjele baiđije u vodama Yangtzea. Međutim, u sljedećim godinama, oskudna izvješća o viđenjima Baiđija od strane lokalnih ribara potaknula su novu nadu da bi još nekoliko pojedinaca još moglo postojati u rijeci Yangtze, što je također dovelo Svjetski fond za prirodu do zaštite staništa Baiji u Kini. Trenutno je Međunarodna unija za očuvanje prirode kategorizirana kao "kritično ugrožena", iako postoji velika mogućnost da bi mogla biti i izumrla. Smatra se da je gubitak staništa, opsežne epizode krivolova, visoka razina onečišćenja i ribolov ulovom doveli do propasti ove vrste dupina.

1. Konzervatorski napori

Očuvanje dupina je vrlo značajno za očuvanje slatkovodnih i morskih ekosustava koje nastanjuju. Gubitak dupina u tako velikom broju zvoni upozorenje o alarmantnoj stopi gubitka drugih oblika vodenog života iz rijeka i oceana svijeta. Prijetnje koje umanjuju populaciju dupina također su jednako opasne za mnoge druge vrste vodenih života, uključujući kitove, pliskavice, kornjače i ribe. Gubitak svake vrste narušava ekološku ravnotežu i ometa prehrambeni lanac. Napori za očuvanje dupina usredotočeni su na točnu procjenu veličine populacije dupina, istraživanja o prijetnjama koje dovode do njihovog opadanja, te na sudjelovanje javnosti, vlada i ekoloških organizacija kako bi se spasila staništa dupina, zaštitila ih od krivolova i hvatanja uživo.