Gdje žive lavovi?

Lavovi su divlji sisavci svrstani u Felidae obitelj Panthera Genus (kao i druge velike mačke) i dodijeljeni im je specifičan naziv Panthera leo . Oni žive u podsaharskoj Africi i dijelovima Euroazije. Lavovi su uglavnom mesožderi koji lovi noću i danju, a posebno jedu kopitare kao svoj glavni obrok. Oni također jedu zebre, mlade slonove i nosoroge, žirafe i druge obroke kada im se pruži prilika. Lavovi su dobili ime "kralj džungle" zbog svog izgleda, sirove snage i moći i svoje jedinstvene društvene strukture ponosa. Prosječan lav ima životni vijek od 10 do 14 godina, ali može živjeti i do 20 godina u promatranom zatočeništvu.

Raspodjela lavova

Afrika

U Africi, lavovi žive u sub-saharskoj regiji, osim u ekvatorijalnoj kišnoj šumi iu gusto naseljenim područjima duž južne obale zapadnog dijela kontinenta. Lions je poznato da obično napredovati u savana travnjaka s raštrkanim Acacia stabala gdje su dobro kamuflirati sa svojim okruženjem. Međutim, u jugozapadnom dijelu Afrike postoje jedinstveni lavovi prilagođeni pustinji koji su se razvili kako bi se oduprli oštrom okruženju pustinje Namib u Namibiji. Većina afričkih divljih lavova živi u istočnim afričkim zemljama kao što su Kenija i Tanzanija, kao iu južnoafričkim zemljama poput Južne Afrike, Bocvane, Zimbabvea i Zambije.

Evroazija

Prije su lavovi bili mnogo rašireniji u Euroaziji, osobito u južnoj Euroaziji, od Grčke do Indije. No, zbog povećanja ljudske populacije i ometanja, vrste su se smanjivale i bile su u opasnosti da postanu izumrle. Preživjeli lavovi u Euroaziji žive unutar i oko šume Gir sjeverozapadne Indije. Otprilike 500 lavova živi u području 545.1762 kvadratnih milja svetišta u državi Gujarat, koja pokriva veći dio šume. Stanište indijskog lava je mješavina suhe šume savane i vrlo suhe šume listopadnog šikara.

Stanovništvo i očuvanje

Procjene pokazuju da se broj stanovnika lava u Africi kreće između 16.500 i 47.000, što je zabrinjavajući pad u usporedbi sa 100.000 u 1990-ima. Većina lavova sada živi u istočnoj i južnoj Africi, a njihov se broj naglo smanjuje. Broj zrelih lavova u zapadnoj Africi kreće se od 850 do 1.160. Druga preživjela populacija nalazi se u sjeverozapadnoj Africi, s otprilike 14 do 21 lava. I afrički i euroazijski lavovi se čuvaju u nacionalnim parkovima i divljim rezervatima uspostavljenim za očuvanje nestalih vrsta. Međutim, neki lavovi u Africi povremeno se nađu u roamingu u stambenim područjima. Bolesti i ljudsko uplitanje pokazali su se kao glavni izazovi u naporima za očuvanje.

Kulturni značaj

Lavov opći prikaz u gotovo svim kulturama svijeta jest popularni simbol kraljevstva i vjernosti, kao i simbol hrabrosti. Prikaz lavova u ljudskim aktivnostima traje od davnina: Nemejski lav u staroj Grčkoj i Rimu, lavovska rezbarenje slonovače u jugozapadnoj Njemačkoj, grb lava na ukrasnoj ploči Perzijskog carstva, lavlje štovanje Drevni Egipat, biblijski znak lava Kraljevine Judine, lav u drevnoj Mezopotamiji kao simbol kraljevstva, azijski lav Sinhalese i kineske umjetnosti i Narasimha u tekstovima hinduizma. U Africi, uporaba može varirati od simbola moći i plemića u zapadnoj Africi do simbola lijenosti u drugim istočnoafričkim tradicijama. Lavovi su često prikazani u umjetničkim skulpturama, na grbovima i službenim logotipima zemalja poput Kenije.