Činjenice malog sokola - životinje Afrike

Patuljasti sokol je najmanji tip grabežljivih ptica u Africi i može se naći uglavnom u istočnim i južnim dijelovima kontinenta. Plijen su na insekte, male sisavce i male gmazove i prosječno su dugi šest inča.

4. Fizički opis

Falcon stas varira ovisno o tome jesu li muški ili ženski ili ne. Na primjer, mužjak odraslog pigimskog sokola je bijelo ispod i na licu dok im je leđa sivkaste boje. Ženski sokol ima kestenovu leđa i bijelo oko na potiljku, dok juvenilni sokol ima smeđu zadnju stranu koja je tupija od odrasle ženke s rufusnim pranjem na grudima. Perionice krila krilca su uočene crno-bijele boje, dok je rep blokiran crno-bijelo. Let sokola je nizak i valovit, a zbog svoje veličine i uzorka uspravlja se u otvorenim krošnjama i obično obitava u suhom grmu.

3. Ponašanje

Patuljasti sokol je dnevna što znači da je aktivan ujutro i kasno poslijepodne, ali većinu dana provodi u skloništu. Slično kao i djetlić, sokolovi su okretni u letu i mogu se probiti kroz zrak. Njihova veličina omogućuje im da dijele koloniju gnijezda koja osigurava sigurno i vremenski otporno okruženje. Kad se udvaraju, ženski sokolovi obavljaju pretjerano mahanje repom, nakon čega slijedi par koji se kreće u gnijezdo društvenog tkalaca. Par sokola izbacuje jednog do dva tkalja iz svog gnijezda, a ženka polaže oko četiri jaja. Iako oba roditelja inkubiraju jaja trideset dana, potrebno je veći danak za ženku. Muškarac obitelji osigurava hranu.

2. Stanište i domet

Sokolovi žive na dva različita mjesta u Africi. Oni preferiraju klimu koja je suha ili polu-sušna. Sokoli izbjegavaju šume i otvorene rubove, ali često posjećuju golema gnijezda ptica s kojima dijele kokoši i gnijezda. Ptice su uobičajene i nisu ugrožene. Mobilnost patuljastog sokola ovisi o dostupnosti tkalaca jer oni koriste svoje gniježđenje za parenje, stoga imaju vrlo ograničenu distribuciju i također skloni plijenju zbog svoje veličine, također može izbjeći staništa travnjaka savane koja je lišena društvenih gnijezda ptičica.

1. Dijeta

Patuljasti sokol uglavnom ovisi o kukcima i gušterima za hranu, ali će se također hraniti glodavcima i malim pticama. Bez obzira na njihovu veličinu, oni su proždrljivi grabežljivac poput ptica grabljivica. Stoji s visokog stabla dok gleda hranu. Nakon što sokol promatra svoj plijen, on brzo zaroni u zemlju i ugrabi žrtvu u svoje kandže, a zatim se vraća u grgeč za hranjenje. Poput ostalih grabljivaca, Afrički patuljasti sokol povraća dva puta dnevno. Kada je hrana oskudna, sokol može udariti i ubiti društvenu tkalicu i donijeti je u gnijezdu za mlade i gladnu obitelj.