Činjenice majmuna Titi - životinje Južne Amerike

Titisi su mali, zečji, neuhvatljivi repni majmuni obitelji Callicebinae . Nalaze se u južnoameričkim državama Brazilu, Peruu, Ekvadoru, Boliviji, Kolumbiji i Paragvaju. Uglavnom naseljavaju vlažne tropske i suptropske šume jer se njihova prehrana prvenstveno sastoji od vegetacije.

4. Fizički opis

Majmuni Titi uglavnom imaju crvenkasto, smeđe ili crno krzno, iako se nijanse mogu razlikovati ovisno o vrsti. Krzno je dugačko, gusto i meko, s pomalo ispucalim izgledom, a na donjoj strani ima svjetlije nijanse.

Imaju duge stražnje udove. Imaju relativno kratke adaptivne pse za hranjenje vegetacijom i voćem. Rep je krastav i neobuhvatan. Ženski rep može biti u rasponu od 36-64cm u dužini, a mužjak od 39-50cm.

Muški titi majmuni se kreću u težini od 850 g-1200 g (1, 9-2, 6 lb), dok su ženke u rasponu od 700-1020 g (1, 5-2, 2 lb). Duljina ženskog tijela kreće se od 29-42cm, a kod muškaraca od 30-45cm.

Oni se kreću hodanjem, penjanjem i skakanjem (četveronožje). Oni se rijetko viđaju na tlu jer naseljavaju stabla u potrazi za vegetacijom. Kada su na tlu, kreću se vrlo brzo.

3. Dijeta

Njihova prehrana sastoji se uglavnom od voća ( frugivora ), iako se hrane i lišćem, kukcima, ptičjim jajima i malim kralježnjacima. Oni se hrane uglavnom nezrelim plodovima iz malih stabala. Oni jedu insekte kao što su čahure, leptiri, moljci, pauci i mravi. Veliki dio njihove prehrane je i lišće, osobito mlado lišće, i listni pupoljci, koji su izvor proteina.

Oni u osnovi ne moraju piti vodu jer je izvode iz svoje hrane. Plodovi i listovi imaju visok sadržaj vode koji je dovoljan da utaže žeđ. Međutim, poznato je da neke vrste piju vodu iz rijeka i potoka.

2. Stanište i domet

Majmuni Titi obitavaju južnoameričke države Kolumbija, Bolivija, Brazil, Ekvador, Paragvaj i Peru. Različite vrste su izvorne za ova stanja ovisno o čimbenicima kao što su klima, vegetacijski pokrov i nadmorska visina.

U Brazilu, na primjer, pronađene vrste su C.baptista, C. bernhardi, C. cinerascenes i C. moloch . Vrste pronađene u Boliviji su C.donacophilus i C. aureipalatti koje obitavaju u sjeverozapadnim dijelovima Bolivije. Ostale vrste koje se nalaze u Boliviji, kao iu Brazilu i Peruu su C.brunneu, C. oenathe i C.cupreus. C.discolor se nalazi u Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu i Brazilu.

C. ornatus nalazi se samo u istočnoj Kolumbiji, dok je C. pallescens jedina vrsta titi majmuna pronađena u Paragvaju.

Majmuni Titi preferiraju nastanjivanje područja guste vegetacije kao što su šumski rubovi, močvare, kišne šume, obale rijeka, šikare itd. Oni vole šume i rubove slobodnog pada, kao i sekundarni rast i zakrpe, pronađene usred savana i blizu rijeka. Oni se kreću oko svojih staništa tražeći plodove, jer većina plodova koje oni konzumiraju sezonski su.

Nekoliko vrsta ima različita staništa. Primjerice, C.donacophilus nastanjuje otvorene travnjake i savane, dok C. cinerascens preferira šumske površine i guste šume.

1. Ponašanje

Titis živi u kampovima koji se sastoje od najmanje dva člana do najviše sedam, a muškarac ima određene stupnjeve vodstva u tim skupinama. One su monogamne prirode i imaju samo jednog partnera za život. Muškarac se brine za dojenčad, štiti je i daje samo majci za njegu.

Ovi majmuni su uglavnom aktivni tijekom dana do zalaska sunca kada se povuku. Tijekom toplog godišnjeg doba, ima dosta voća koje ih čini ranim za hranjenje, au hladnijem razdoblju češće spavaju jer je plodove teško pronaći u tom vremenu.

Njihova mjesta za spavanje nalaze se na granama koje se nalaze otprilike 15 metara od tla. Članovi spavaju jedni s drugima i općenito isprepliću svoje repove i skupljaju se zajedno.

Imaju male kućne raspone; stoga oni ne pokazuju znatnu znatiželju. Oni oklijevaju pristupiti novim situacijama. Budući da su teritorijalni, oni koriste različite vokalizacije kako bi definirali, zaštitili svoje granice i ojačali svoj teritorij.

Titi majmuni mogu mirno živjeti s drugim primatima kao što su vjeverice, majmuni sova, tamarini. Veće vrste primata natjecale bi se s titisom za hranu, posebno s većim voćkama, a titis bi bio potpuno otjeran.

Njihovu komunikaciju karakteriziraju visoke i niske squeakove, trileri, cvrkutavci i grunti. Suočeni s prijetnjama i nasiljem, komuniciraju s visokim zvukovima, dok se donji zvukovi često koriste u komunikaciji između njih i s drugim društvenim skupinama u staništu. Oni stenje tijekom kopulacije, ljubav, i pozdrav.

Titis također fizički komuniciraju međusobnim dotjerivanjem i isprepleću repove tijekom spavanja. Muški i ženski partneri međusobno se opijaju i isprepliću, a ne s drugim članovima svoje grupe. Mužjaci su vrlo zaštitnički i brižni prema svojim prijateljima, a često bi i njih i njihove dojenčad dotjerivali.

Raptori, kao što su orlovi i sove, lovu na titi majmune. Ostali predatori uključuju jaguare i zmije. Dječji titis su osjetljiviji na predatore iako muški muškarci uvijek nude intenzivnu zaštitu. Da bi se zaštitili od takvih predatora, titi majmuni se često skrivaju u gustoj vegetaciji, isprepletenim smokvama i granama gdje bi ih grabežljivci imali poteškoća pronaći.